Când te hotărăști să faci pași către lume antreprenoriatului, mereu trebuie să te aștepți la imprevizibil. Noi suntem de părere că situațiile de genul sunt pentru un antreprenor precum sarea în bucate, condimentându-ne într-un mod plăcut fiecare zi. De-a lungul timpului am fost puși în nenumărate situații a căror rezolvare a trebuit să o găsim, însă modulul cu numărul patru a fost de departe cea mai plăcută dintre ele. În urma unui telefon, a trebuit să construim de la zero în doar câteva ore un nou training pentru participanții noștri. Pentru a vă face o imagine mai clară asupra a ceea ce s-a întâmplat ieri, voi rezuma totul prin trei termeni ce  definesc în totalitate ziua ce a trecut: spontaneitate, mobilizare și lucru în echipă.

Așadar, ieri colegul nostru, Bogdan Jarcă, a fost trainer pentru participanții Good To Go, susținând modulul de public speaking. A fost o experiență prin care am îmbinat partea teoretică cu umorul specific lui Bogdan și curiozitatea participanților.

Speaker-ul nostru a atins mai multe puncte esențiale în realizarea unei prezentări și susținerea unui discurs, puncte ce au făcut referire la structura acestora, modul în care ne spunem povestea, interacțiunea cu publicul, suportul tehnic, dar și idei cu privire la informațiile pe care trebuie să le oferim printr-un speech în funcție de contextul în care suntem. De asemenea, drept încheiere a realizat câteva exerciții cu participanții pentru a le testa cunoștințele dobândite, dar și calitățile ce țin de public speaking. Feedback-ul celor prezenți a fost unul pozitiv, fiind surprinși într-un mod plăcut de abordarea avută de colegul nostru, dar și de mobilizarea de care a dat dovadă. Noi îi urăm succes și aștepătăm cu nerăbdare să vedem evoluția lui în acest domeniu.

Drept concluzie vă las unul dintre sfaturile date de Bogdan care cu siguranță ne va rămâne în minte datorită abordării avute. Voi ce părere aveți despre durata unei prezentări? Trainerul nostru crede că aceasta trebuie să fie precum fusta unei domnișoare, suficient de scurtă încât să stârnească interesul, dar în același timp suficient de lungă încât să acopere ce trebuie.

 

Poate vrei să aduci la lumină o comunitate invizibilă din oraşul tău, sau să faci nişte cercetări istorice despre un membru al familiei al cărui curaj ar trebui să fie mai bine cunoscut, sau să organizezi zile de curăţenie a oraşului în comunitatea ta, sau să te cufunzi în biologia marină, sau să te implici într‑un partid politic, sau să construieşti o nouă piesă de tehnologie, sau să călătoreşti undeva unde nevoile umane sunt de 100 de
ori mai mari decât orice ai îndurat tu până acum, sau să explorezi experienţa şi înţelepciunea oamenilor pe care îi întâlneşti.

Indiferent de ceea ce urmăreşti, dacă o faci din toată inima, eu prezic două lucruri:
1. Da, vei descoperi o formă de fericire cu sens.
2. Vei descoperi ceva care contează mult mai mult decât orice sfat pe care l‑ai citit în această carte: vei descoperi ceva care merită spus.

Şi apoi, ce urmează? Ei bine, evident, apoi va trebui să împărtăşeşti acel lucru, folosindu‑te de toată pasiunea, abilitatea şi hotărârea pe care le poţi aduna. Împărtăşeşte‑l într‑un fel pe care, la urma urmelor, doar tu ştii s‑o faci. Aprinde un foc care va răspândi noua înţelepciune în toate zările.

Fragment reprodus din cartea TED Talks de Chris Anderson (directorul TED), oferit de Publica, partenerul educațional Good to Go.

Andreea Purcaru

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *